Ortodonție
și ortopedie dento-facială
Ghidul care-ți oferă informații esențiale și sfaturi practice care te vor ghida pas cu pas în călătoria ta spre zâmbetul perfect.
Consultația inițială
Consultația inițială
Aceasta este esențială și constă intr-un examen clinic asupra dinților, a oaselor maxilare , a musculaturii feței și, nu în ultimul rand, a articulațiilor temporo-mandibulare. Diagnosticul, realizat doar pe baza fotografiilor și a radiografiilor, nu este recomandat, deoarece pot fi omise detalii importante și, prin urmare, planul de tratament poate fi eronat.
Prima consultație
Medicul specialist ortodont va evalua nevoia dumneavoastră de tratament și va stabili momentul oportun pentru începerea acestuia. De asemenea, medicul specialist va evalua necesitatea consultațiilor multidisciplinare (parodontologie, endodontie, protetică, chirurgie etc.) și va indica realizarea fotografiilor și radiografiilor potrivite cazului dumneavoastră, precum și a altor investigații necesare (consult ORL, alergolog, RMN, CT, etc).
A doua întâlnire
După analiza datelor din prima consultație vi se va explica diagnosticul, planul de tratament și eventualele variante de aparate dentare. De asemenea, veți afla informații despre cum se va desfășura tratamentul și durata lui aproximativă. Tot în această ședință se vor discuta costurile tratamentului.
A treia întâlnire
Această etapă este rezervată pentru aplicarea aparatului/ aparatelor, pentru primirea informațiilor despre igiena dentară cu aparat și despre indicațiile și contraindicațiile alimentare pe perioada purtării acestora.
Faze de tratament
Planul de tratament ortodontic
În ceea ce priveste sedinta de aplicare a apartului orthodontic, aceasta are o durata variabila, in functie de tipul de aparat potrivit cazului clinic al pacientului. In principiu, aceasta are o durata de aproximativ 20-30 de minute in cazul aplicarii unui aparat mobil. Pe de alta parte, in privinta unui aparat fix se poate opta fie pentru aplicarea pe o singura arcada intr-o sedinta (aproximativ 1 ora) fie aplicarea ambelor aparate in aceeasi sedinta - in jur de 1 ora și jumtate.
Prima consultație
Odata aplicat aparatul/aparatele dentare sunt necesare controale periodice cam la 4-6 sapatamani. Este esential sa va prezentati la contoalele stabilite pentru a obtine rezultatele scontate si pentru a nu prelungi foarte mult planul de tratament.In cadrul fiecarei sedinte de control, se vor activa aparatele si se vor urmari deplasarile dentare dorite .Sunt situatii in care este posibil sa fiti chemati si la intervale mai scurte de timp. De asemenea, este foarte important ca pe parcursul tratamentului sa fie respectate indicatiile si recomandarile pe care le primiti inca de la inceput atat verbal, cat si in scris.
Faza de contenție
Ultima etapa a planului de tratement este reprezentata de indepartarea aparatului dentar, igienizarea si aplicarea unui mijloc de contentie/retainer a rezultatului obtinut. Rolul acestei contentii este de a mentine dintii in pozitia obtinuta in urma tratamentului ortodontic (osul si fibrele se depun in jurul dintelui in noua pozitie) deci, de a impiedica dintii sa se intoarca in pozitia lor initiala. Este esential sa urmati cu strictete recomandarile privind timpul de purtare a retainer-ului pentru a putea stabiliza rezultatul tratamentului dumneavoastra. Pentru aceasta faza de foloseste un aparat mobil/o gutiera sau se aplica in spatele dintilor o sarma fixata cu material compozit. Retainerul se poarta un anumit numar de ore pe zi, o anumita perioada de timp. Ca si in perioada activa a tratamentului ortodontic asigurarea unei igiene corecte este esentiala. Retainer-ul trebuie si el igienizat si in cadrul sedintei de aplicare a acestuia vi se vor explica cele mai potrivite metode de ingrijire in functie de tipul de retainer pe care il veti folosi. In cazul in care se utilizeaza retainere mobile acestea pot fi indepartate si aplicate de catre pacient, iar in cazul retainer-lor fixe – acestea nu sunt vizibile atunci cand vorbiti sau zambiti, in concluzie, ele nu interfera cu viata dumneavoastra sociala.
Vizite post-tratament
Aparatul de contentie nu trebuie activat dar este necesar sa va prezentati la sedinte de control la interval de cateva luni pentru a mentine sub observatie rezulatele obtinute.
Necesitate sau moft?
Deseori ne punem intrebarea daca este sau nu neceasara aplicarea aparatului ortodontic. Ei bine, sunt diverse situatii, pe care ar trebui sa le urmaresti atunci cand vine vorba de dintii si de zambetul tau.
In primul rand, la varsta adolescentei sau chiar mai tarziu, devenim din ce in ce mai atenti la estetica, la modul in care radem , vorbim si observam ce rol important detin dintii.Zambetul joaca un rol foarte important in ceea ce priveste viata sociala. Sunt un instrument in ziua de astazi pe care il observam inca din primul moment in care vorbim cu cineva, la interviu, intr-un nou grup de prieteni sau chiar cu familia.
In al doilea rand, un bun observator al problemelor dentare inca din copilarie este un membru al familiei (parinte) sau chiar un medic pedodont/pediatru/stomatolog sau logoped. Exista diverse situatii cand parintii observa o eruptie intarziata, absenta unui dinte de pe arcada la o varsta la care acesta ar fi trebuit sa fie prezent sau imposibiliatea de a pronunta corect anumite foneme.
Prin urmare, este foarte ușor de observat daca dinții sunt înclinați/ suprapuși sau poziționați mult în interior/exterior față de ceilalți dinți. Înghesuirile dentare reprezintă cea mai comună problemă ce poate fi rezolvată cu ajutorul unui tratament cu aparate dentare.
Un simplu test pentru a determina dacă dinții tăi sunt înghesuiți este reprezentat de ața dentară. Dacă ața trece foarte greu printre dinți, aceștia ar putea fi mult prea apropiați.
Dinții strâmbi și înghesuiți pot fi dificil de curățat, chiar și de către medicul dentist. Placa bacteriană se acumulează și se depune pe dinți, ducând la apariția tartrului, a cariilor și a afecțiunilor gingivale care, netratate, provoacă complicatii ducand pana la aparitia bolii parodontale.
Inghesuirile dentare nu sunt singura problemă. Dinții lipsă, dinții mici sau spațiile mari dintre dinți pot afecta, de asemenea, mușcătura și poziția dinților, un alt motiv pentru care se impune tratamentul cu aparate dentare.
Spatiile dentare denumite treme sau diasteme pot reprezenta, de asemnea, probleme atat de estetica cat si functionale. Resturile alimentare rămase, în mod frecvent, între dinți creează un mediu propice pentru bacteriile orale care duc la apariția afecțiunilor gingivale și a cariilor. Aparatele dentare ajută la eliminarea spațiilor dintre dinți în care se acumulează bacteriile și alimentele.
Ocluzia .Când muști, dinții trebuie să se potrivească perfect. Dacă între dinții de sus și cei de jos rămâne un spațiu mult prea mare sau dacă aceștia ies cu mult în fața celorlalți, s-ar putea să nu ai o mușcătură corectă. Acest lucru se poate rezolva cu ajutorul unui aparat dentar.
De asemenea, foarte important pentru o armonie dento-faciala este reprezentata de corectare urmatoarelor anomalii:
Ocluzia dentară inversă
Atunci când dinții frontali inferiori sunt poziționați în fața celor frontali superiori
Supraocluzie verticală
Atunci când dinții frontali superiori ies cu mult în fața celor frontali inferiori
Ocluzie adâncă
Atunci când dinții superiori acoperă cu mult pe cei inferiori.
Ocluzie deschisă
Atunci când dinții superiori și inferiori frontali rămân la distanță când cei din spate sunt în contact.
Ocluzia dentară inversă
Atunci când dinții frontali inferiori sunt poziționați în fața celor frontali superiori.
Inghesuiri dentare
Aacestea apar atunci când dinții nu au loc să erupă.
Malocluzie pe linia mediană
Atunci când centrul dinților superiori nu se suprapune cu cel al dinților inferior.
Durere in zona maxilarului
Atunci când maxilarul este incorect aliniat, acesta poate pune presiune pe articulația temporo-mandibulară.
Urgențe ortodontice
In ortodontie, o urgenta importanta, ce necesita aplicarea aparatului dentar, este repezentata de ocluzia inversa, adica atunci cand dintii de jos vin peste cei de sus. De asemenea, pe parcursul tratamentului ortodontic, pot aparea anumite situatii care il pot speria pe pacient si pe care le-as incadra in acest mic capitol:
Dinți mobili / sensibili / discomfort
Dintii usor mobili in timpul tratamentului nu reprezinta o adevarata urgenta. Este normal ca acest lucru sa se intample, nu te ingrijora!!!! Dintii se mobilizeaza usor la inceput si apoi se deplaseaza in pozitia corecta. Dupa ce au ajuns in pozitia corecta nu vor mai fi mobili.
Iritație provocată de arc / sârmă / bracket
Daca arcul sau ligaturile de sarma provoaca iritatia parilor moi incercati sa-l indepartati de la nivelul zonei iritate cu ajutorul unui rulou de tifon sau cu o radiera. Daca nu poate fi indoit/indepartat acoperiti-l cu ceara ortodontica. Daca provoaca durere puteti incerca sa-l taiati cu o forfecuta sau o unghiera dupa ce in prealabil au fost spalate si dezinfectate/sterilizate.
Bracket / inel dezlipit
Daca un bracket/ inel se dezlipeste suna la cabinet pentru a comunica problema si pentru a programa o intalnire. Daca acest lucru nu se poate in acel moment puteti lasa barcketul / inelul pe loc daca nu jeneaza sau il puteti indeparta si pastra pana la urmatoarea programare. Bracketurile se pot dezlipi daca consumati alimente tari (covrigi, popcorn etc), sau lipicioase ( caramel, guma de mestecat, bomboane gumate etc) de aceea aceste alimente nu sunt indicate a fi consumate pe parcursul tratamentului.
Igienă dentară
Este esențial să mențineți o igienă dentară optimă in toata perioada purtării aparatelor. Componentele aparatului dentar constituie factori suplimentari de retenție alimentară și prin urmare, sunt necesare mijloace speciale de îndepărtare a resturilor alimentare si a plăcii bacteriene.
Periuţele interdentare
Sunt nişte periuţe foarte mici, arată ca nişte perii cu care se spală sticlele, sunt pe dimensiuni si se aleg în funcţie de spaţiile interdentare. Sunt foarte utile, mai ales atunci când luăm masa în oraş
Aţa interdentară special
Este utilă pentru pacienții cu aparat dentar cât si pentru cei cu lucrări protetice.
Dusul bucal
Acesta funcţionează pulsând jeturi de apă cu viteză foarte mare (până la 40.000 de pulsaţii pe minut) către dinţi şi către gingii. Jetul intermitent de apă dizlocă resturile alimentare din zonele inaccesibile periuței de dinți sau aţei dentare.
Alimentația
In ceea ce priveste aparatele fixe, pe toată perioada purtării aparatului, se evită alimentele de consistență dură (pâine prăjită, alune, fistic, covrigii tari, chipsuri etc.) sau lipicioase (bomboane cu caramel, gumă de mestecat).
Carnea, fructele precum mărul pot fi taiate bucățele și mestecate pe dinții din zona posterioară. Nerespectarea acestor indicații poate duce la deteriorarea aparatului, consecințele fiind prelungirea în timp a tratamentului și costuri financiare mai mari.
Pe de alta parte, cu aparatele mobile nu se consuma alimente. In perioada imediată după aplicarea aparatului puteți folosi bomboane (gen Tic-Tac) pentru accelerarea acomodării cu aparatele.
Descoperă tipurile de aparate dentare cu care lucrăm și procedurile de aplicare pe care le folosim pentru a ajungle la cele mai bune rezultate.
Aparate dentare mobile
Aparatele dentare mobile sunt indicate copiilor pana la varsta de 11-12 ani, inainte de eruptia tuturor dintilor definitivi.
Ele sunt eficiente in perioada de crestere a copilului cand pot influenta directia de crestere a maxilarelor, corectand astfel anomalii care presupun pozitionarea incorecta a acestora.
De asemenea, pot stimula dezvoltarea maxilarelor (cu ajutorul unor suruburi atasate pe aparat) favorizand astfel, crearea spatiului pentru alinierea dintilor pe arcada si dirijand eruptia lor in pozitia corecta.
Aparate dentare clasice
Sunt aparatele dentare conventionale si cele mai des utilizate, designul actual facand purtarea lor foarte confortabila. Componentele principale ale aparatului dentar fix in general, si prin urmare, a celui metalic este reprezentat de bracket-uri, elementele care se vor lipi pe dinti si de arcuri care reprezinta elementele ce ajuta la deplasarea (indreptarea) dintilor. Aceste elemente sunt realizate din oteluri de inalta calitate si manufacturate cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie.
Fix metalic auriu ICONIX
Pe langa functionalitatea oferita are o estetica deosebita, fiind placat cu rodiu, seamana mai mult cu o bijuterie dentara de culoarea sampaniei, ce ofera discretie eleganta. Finisajul neted de zirconiu asigura ca acesti brackets isi vor pastra proprietatile pe toata durata tratamentului. Culoarea brackets-urilor se apropie foarte mult de culoarea naturala a dintilor si ofera o stralucire aparte intregii danturi. Aceasta sclipire este accentuata de arcul estetic din inox placat cu Rhodium.
Aparatul Iconix oferă rezultate excepționale folosind tehnologia patentata Diagonal Torque și Diagonal Angulation, deosebindu-le de alte sisteme metalice. Astfel ofera o solutie ideala de tratament cu mai putine recolari de bracket (repozitionare a bracket-ului) si indoiri ale arcului, si totodata rezultate mai rapide.
Brackets-urile sunt proiectate in asa fel incat au cel mai redus profil si un design conturat, ceea ce imbunatateste confortul pacientului și reduce interferentele ocluzale
Aparate dentare fix safir
Aparatul dentar safir este un aparat ortodontic fix, diferenta fiind data de materialul din care sunt compusi bracketii. Deoarece nu au compusi metalici, bracketii aparatului dentar din safir pot trece total neobservati datorita transparentei acestora.
Aparatul dentar din safir ofera o eficienta crescuta si rezultate ideale. Bracketii au o rezistenta crescuta si exercita o presiune optima pentru indreptarea dintilor.
Aparate autoliganturante metalice
Tratamentul cu bracketii autoligaturanti este mult mai rapid pentru ca sunt mult mai usor de controlat de catre medicul ortodont, actionand in permanenta asupra dintilor. Bracketii autoligaturanti permit ajustari mai rapide si confortabile. Sunt compatibili cu orice tip de tratament ortodontic, la orice varsta, rezolvand majoritatea anomaliilor dento-maxilare.
Gutiere de corecție
Reprezinta o modalitate de tratament ortodontic, in care, sunt aplicate succesiv o serie de gutiere, care au ca scop corectarea pozitiilor dintilor. Sunt realizate dintr-un material total transparent cu care pacientul poate vorbi si zambi fara nicio dificultate.
Este un tip de aparat mobil care poate fi indepartat cu usurinta de catre pacient pentru a se igieniza atat dintii, cat si acesta.Gutierele sunt indepartate inaintea meselor si sunt repuse ulterior. Avand in vedere ca pot fi indepartate din cavitatea bucala nu exista restrictii alimentare pe perioada tratamentului.
Disjunctoare
Folosirea unui disjunctor maxilar este indicata la copiii la care procesul de crestere a oaselor nu este inca finalizat, si care au maxilare mici, inguste, dinti inghesuiti pe arcada superioara, ocluzie incrucisata sau probleme respiratorii.
Disjunctoare hibride
Disjunctor ancorat pe miniimplanturi. Este utilizat in cazurile nechirurgicale si non-extractionale pentru marirea maxilarului superior.
Mini implanturile
Sunt mici surburi confectionate din titan ce ofera un punct de sprijin la nivelul osului.Acestea pot fi pozitionate in diverse locuri in functie de necesitate, cel mai des fiind introduse intre radacinile dentare.Aplicarea acestor elemente ortodontice se face sub anestezie locala, fiind introduse cu usurinta la nivelul osului maxilar.
Miniimplanturile pot fi folosite atat a intruda dintii care au migrat in sens vertical cat si pentru a-i readuce in pozitie corecta pe cei care au migrat orizontal(basculat), dar si in unele sitatii ce necesita inchiderea spatiilor.
Trainer ortodontic
Un trainer ortodontic este un dispozitiv special conceput pentru a ajuta la corectarea problemelor dentare și a aliniamentului maxilar. Acest dispozitiv este folosit în tratamente ortodontice și este proiectat pentru a ghida dinții și maxilarele într-o poziție corectă, îmbunătățind astfel funcția și estetica dentară.
Trainer-ul ortodontic poate fi folosit în diferite situații, inclusiv pentru corectarea aliniamentului dinților, reducerea suprapoziției sau subpoziției maxilarelor și îmbunătățirea coordonării mușchilor faciali. Acest dispozitiv este adesea utilizat în rândul copiilor și adolescenților în timpul dezvoltării maxilarelor, având scopul de a preveni sau corecta problemele ortodontice.
pachete
Descoperă pachetele noastre promoționale și bucură-te de cele mai bune prețuri pentru sănătatea și frumusețea zâmbetului tău!
Start plus
Vânătorii de carie
Happy Friday
Servicii medicale în rate
Ai grijă de tine și pune sănătatea pe primul plan! Prin tbi bank ai opțiunea de a plăti în rate pentru cheltuieli medicale în cadrul clinicii noastre!
Aprobarea este rapidă (aproximativ 10 minute), cu minimul de documente necesare și fără drumuri la bancă.
Suma:
300 - 60.000 lei
Perioada:
6 - 60 luni
Un mediu prietenos, creat să fie cât mai atrăgător pentru copilul tău
Știm că copiii sunt speriați de ideea de „a merge la doctor”, așa că venim în ajutorul părinților cu un design al clinicii plin de culoare, primitor dar și distractiv pentru copilul dvs.